• Novosť a atraktívnosť na hodinách TSV

          • Do výchovno-vzdelávacieho procesu telesnej a športovej výchovy sa snažíme včleňovať zaujímavé, inovatívne a inšpiratívne obsahy. 11. a 18. apríla 2024 mali naši žiaci piateho, šiesteho a siedmeho ročníka možnosť oboznámiť sa s bezkontaktnou verziou amerického futbalu, ktorú im prišiel predstaviť Jakub Čokaši na podnet vyučujúcej Mgr. Lipovskej. Počas vyučovacích hodín TSV sa žiaci zoznámili so základnými technikami a zručnosťami novej loptovej hry flag futbal. Tento relatívne nový a neštandardný šport rozvíja pohybové schopnosti - rýchlosť, obratnosť, silu, vytrvalosť a výrazne posilňuje reflexy. Žiakom sa športová hra plná pohybu a dynamiky veľmi páčila. Učili sa rýchlo behať, uhýbať, hádzať loptu i chytať prihrávky. Zdokonaľovali si pohybové návyky, upevňovali kondičné, koordinačné a reakčné schopnosti, zvyšovali svoju všeobecnú pohybovú výkonnosť a zdatnosť. Aj takýmto spôsobom sa snažíme prispieť k skvalitneniu výučby telesnej a športovej výchovy v našej škole a k budovaniu telesnej zdatnosti mladej generácie. 

            Z: Mgr. Mariana Lipovská

          • Deň Zeme

          • 22.apríl 2024 sa niesol v ZŠ s MŠ v Bojniciach v znamení ekológie. Pri príležitosti osláv Dňa Zeme boli pre žiakov pripravené rôzne zábavné úlohy a aktivity, cieľom ktorých bolo uvedomiť si, aké je dôležité chrániť naše životné prostredie a venovať pozornosť riešeniam, ktoré vedú k zastaveniu znečisťovania morí, globálneho otepľovania, či výrubu dažďových pralesov.  Žiaci  5. – 8. ročníka si na pripravených stanovištiach merali sily v kvízových otázkach, cieľom ktorých bolo overiť si vedomosti o recyklácii, spotrebe pitnej vody a  rozložiteľnosti rôznych materiálov, spoznávali  liečivé rastliny, alebo sa zamýšľali nad tým  ako každý jedinec môže pomôcť pri ochrane nášho životného prostredia a prírody, v ktorej žijeme a je pre nás nenahraditeľná. Zaujímavé aktivity boli pripravené aj pre našich najmenších. Žiaci 1. a 2. ročníka poznávali spôsoby triedenia odpadu, zisťovali čo je recyklácia a zabávali sa v hrách s výrobkami zhotovenými z odpadového materiálu.  V pláne sme mali aj čistenie a úpravu okolia školy, ktoré sme z dôvodu nepriaznivého počasia nemohli realizovať, tak nás táto prospešná aktivita ešte čaká v náhradnom termíne.

            Mgr. Alena Čibiková a Mgr. Emília Mikulášová

          • Exkurzia v Martine

          • Dňa 19. 4. 2024  navštívili žiaci 6.A, 6. B a 6. C Centrum popularizácie fyziky v Gymnáziu Viliama Paulinyho -Tótha v Martine. Stretnutie s fyzikou formou zaujímavých pokusov , ktoré viedol PaedDr. Jozef Beňuška, PhD., umožnilo žiakom overiť si , ako fungujú v praxi teoretické vedomosti nadobudnuté v škole. Žiakov pri aktivitách sprevádzal pocit radosti z objavovania poznaného i nepoznaného. Experimenty boli zamerané na vlastnosti kvapalín a plynov. Hlavným cieľom exkurzie bolo vzbudiť  u žiakov záujem o prírodné javy cez bádateľské aktivity a vytvoriť pozitívny vzťah k fyzike.

            Exkurzia pokračovala v Etnografickom múzeu SNM, Martin. V jednotlivých expozíciách sa žiaci oboznámili s výrobnými technikami, technológiami, spôsobmi obživy, stravovaním, bývaním, odevnou kultúrou, spoločenskými vzťahmi, zvykmi a obyčajami rôznych spoločenských skupín v minulosti. Obdivovali  ľudovú výtvarnú kultúru a umelecké prejavy našich predkov

          • Slávik Slovenska – školské kolo

          • Dňa 18.4.2024 sa konalo školské kolo súťaže Slávik Slovenska. V I. kategórii súťažilo 12 žiakov 1. až 3. ročníka ZŠ. Žiaci zaspievali obľúbené ľudové piesne, ktoré predstavili pred porotou a pred súťažiacimi.

            Umiestnenie súťažiacich:

            1.miesto: Ema Magátová  z 1.A

            2.miesto Dorota Gotthardová z 2.B

            3. miesto Alexia Lehoczká z 1.B a Kristína Antalová z 1.B

            Víťazkám boli odovzdané vecné ceny a diplomy. Talentovanej Emke Magátovej  z 1.ročníka gratulujeme, ale tento rok ešte nepostupuje  do okresného kola v Prievidzi. Zúčastneným ďakujeme a tešíme sa o rok na prehliadku našich talentov.

          • Semifinále celoslovenskej súťaži ŠSS ZŠ v hádzanej

          • Dátum: 16.4.2024

            Miesto: ŠH Považská Bystrica

            Po štyroch základných kolách sme sa umiestnili celkovo na druhom mieste, čím sme si vybojovali postup do semifinále, medzi 8 najlepších škôl v danej súťaži na Slovensku. Boli sme v skupine s Považskou Bystricou a Prešovom A, Prešovom B, čo sú baštou hádzanej. Hralo sa systémom  každý s každým. Dvaja zo  skupiny postupujú do finále.

            Žiakom sa podarilo vyhrať jeden zápas a dva prehrať. Svojimi výsledkami sa umiestnili na treťom mieste, postup do finále sa nám nepodarilo získať. S výkonmi žiakov som veľmi spokojná. Celkové umiestnenie 5-6. Miesto ma veľmi teší.

            Výsledky:

            ZŠ Považská Bystrica A - ZŠ Bojnice         16:11 ( 8:4) 

            Tatran Prešov „A“    -  Tatran Prešov „B“   33:17 (16:8)

            ZŠ Bojnice  - Tatran Prešov „B“    21: 14 ( 12:6)

            ZŠ Považská Bystrica  -    Tatran Prešov „A“    9 : 26 (6:11)

             Tatran Prešov „A“ -  ZŠ Bojnice      22 :13 (11:7)

             Tatran Prešov „B“ -  ZŠ Považská Bystrica    5 :14 (2:6)

             

            Poradie: 1.miesto: Tatran Prešov „A“

                          2.miesto: ZŠ Považská Bystrica

                          3.miesto: ZŠ Bojnice     

                          4.miesto: Tatran Prešov „B“

             

            Našu školu reprezentovali: A.Škopec, M.Hoza, T.Kotrík, O.Očenáš, M.Madaj, B.Pažický, T.Kollár, D.Bátora, N.Barczi, V.Kotrík, L.Krkoška, A.Borko, T.Šťastný, S.Sviba

            Zodpovedná: Mgr.Helena Heráková

             

          • Beseda s ilustrátorom Martinom Smatanom - Upcyklácia a udržateľnosť ako životný štýl

          • 16. apríla 2024 sa žiaci 7. A a 7. C triedy od 8. 50 do 10. 35 hod zúčastnili s vyučujúcimi výtvarnej výchovy Mgr. Marianou Lipovskou a JUDr. PaedDr. Petrou Pernišovou v MsK Bojnice besedy s ilustrátorom Martinom Smatanom, ktorý je zároveň aj režisérom a tvorcom animovaných filmov pre deti. Umelec Martin Smatana predstavil siedmakom svoju filmovú tvorbu. Prostredníctvom projekcie podrobne vysvetlil časovo zdĺhavý ale aj finančne náročný postup tvorby animovaného filmu. Hovoril o príprave scenára, výrobe scénografie, o jednotlivých fázach prípravy, postupoch pri ručne vyrábaných bábkach a animáciách, o práci s odpadovým materiálom, o experimentovaní so svetlom, o priebehu a fázach natáčania i o náročných podmienkach samotnej tvorby. Žiaci mali možnosť poprezerať si vyrobené filmové bábky, ktoré nemali všetky časti tváre, iba obočie a oči. Pri ich tvorbe sa autor inšpiroval mimikou zvierat. Chcel poukázať na výraz očí a upriamiť pozornosť na odčítavanie emócií z mimiky. V ďalšej časti besedy predstavil ilustrátor svoje knižné podoby troch dielov „Rok dobrých správ“, ktoré vznikali postupne ako reakcia na pandemické obdobie plné negatívnych správ. Žiaci sa od pána Smatanu dozvedeli ako v priebehu celého roka aktívne zbieral príbehy s pozitívnym motívom, ktoré pretavil do výtvarného prejavu umeleckých ilustrácii. Ocenili, že jeho knižné ilustrácie sú výstižným odrazom textov, ktorým dávajú hlboký význam v netradičnej obrazovej podobe. Prejavili uznanie, že pri tvorbe ilustrácii zachytil umeleckú hodnotu inšpiratívnych príbehov z celého sveta netradičným spôsobom. Využil staré svetre a vyradené oblečenie, ktorým vdýchol nový život a dal im iný rozmer využitia, čím prispel k zlepšeniu stavu životného prostredia. Zhodu našli aj v tom, že jeho obrázky sú nositeľmi dobrej nálady, no zároveň vyzývajú k rozhliadnutiu sa okolo seba a k pozornejšiemu vnímaniu pozitívnych skutkov.

            V diskusii žiaci získali informácie o samotnom vzniku jedinečných ilustrácií vyrobených z recyklovaného textilu. Martin Smatana podrobne popísal celý proces tvorby od počiatočných skíc na papier s následným postupom riešenia kompozície, tvaru a vyfarbovania. Ďalej žiakom vysvetlil prechod od hľadania vhodnej farby a druhu látok cez strihanie, šitie, lepenie. Poukázal na osvetlenie, nafotenie, upravenie a doplnenie ilustrácie o text správy. Žiaci sa oboznámili aj so základmi animačnej stop-motion techniky, ktorú nadaný tvorca animovaných filmov využíva vo svojej tvorbe na rozpohybovanie ilustrácií. Siedmaci si rozšírili svoj vedomostný obzor o jednotlivé elementy textilnej animácie a usúdili, že beseda im priniesla nový pohľad na výtvarný prejav ilustrácie s umeleckou ale aj pridanou ekologickou hodnotou opätovného využitia a recyklácie oblečenia. Poslaním besedy bolo, aby myšlienky upcyklácie rezonovali v žiakoch a vyvolali v nich aktívnu pomoc voči životnému prostrediu rozumným hospodárením s vecami vo svojom konzumnom spôsobe života, príkladným ekologickým správaním a zároveň premyslene prispievali k udržateľnosti našich prírodných zdrojov.     

            Stretnutie  s režisérom animovaných filmov a ilustrátorom  Martinom Smatanom sa pre žiakov 6.A a 6. B sa začalo už na hodinách literatúry prostredníctvom knihy Rok dobrých správ, ktoré autor začal písať v roku 2020. Príbehy plné optimizmu a nádeje doplnené nevšednými textilnými ilustráciami žiakov oslovili a tešili sa na osobné stretnutie, ktoré sa uskutočnilo 16. 4. 2024Mestskej knižnici Bojnice. Dozvedeli sa o začiatkoch jeho tvorivej cesty, absolventských  animáciách  na bratislavskej VŠMU a na pražskej FAMU. Pozreli si animovaný film Šarkan, ktorý  mal premiéru na festivale Berlinale, kde získal 65 medzinárodných cien, bol nominovaný do semifinále študentských Oscarov a ako prvý česko-slovenský film bol zaradený do Galérie moderného umenia v New Yorku. Vo všetkých fázach výroby animovaného filmu, ktoré autor žiakom predstavil, mohli vidieť jeho obrovské zanietenie, trpezlivosť, precíznosť, vytrvalosť , súdržnosť a pestovanie priateľských vzťahov s tými, ktorí sa na diele podieľali. Neoceniteľnou podporou pre autora vo všetkých obdobiach boli jeho najbližší a bez nich by nevznikli také skvelé diela.

            Martin Smatana je držiteľom ceny Slnko v sieti a magazín Forbes ho v roku 2021 zaradil do rebríčka tridsiatich výnimočných Slovákov pod 30 rokov. 

          • Komiksový workshop so sestrami Jančovými v MsK Bojnice

          • 12. apríla 2024 sa žiaci 7. A triedy s vyučujúcou Mgr. Marianou Lipovskou počas výtvarnej výchovy preniesli do sveta komiksových superhrdinov v Mestskej knižnici Bojnice, kde im sestry Jančové predstavili svoju tvorbu. Komisková autorka a spisovateľka Ivana Jančová priblížila žiakom textovú prípravu komiksov od prvotných nápadov cez proces tvorby rozprávania v obrazoch, uchopenia a spracovania témy až po jeho finálnu verziu. Zuzana Jančová komisková ilustrátorka a maliarka poukázala na postup tvorby od základnej skice cez coloring až po grafické spracovanie jednotlivých scén. Žiaci boli postupne oboznámení so širokou škálou tém, ktorým sa obidve autorky venujú. Edukatívny i eticko-hodnotový rozmer kreatívne prezentujú v témach: diskriminácia a jedinečnosť človeka (komiks Čiernovlasý princ), problémy ekológie (Eco&Tank), princípy demokracie (Demo a Diana), finančná gramotnosť (Demo a Diana: Voľba je tvoja 2), ale tiež rovnosť šancí, fair play, láska k športu, dôvera a rešpekt voči súperovi (komiks Extraliga I. – VI. časť). V každom príbehu sa venujú aktuálnym spoločenským témam, čo dodáva hlbší zmysel celej dejovej línii. Cez komiksové stránky otvárajú vážne témy, ktoré sú nositeľom odkazu. Motivujú k športovému fair play správaniu, k integrite, k rovnosti šancí, k akceptovaniu odlišnosti, k tvorbe správnych rozhodnutí, k ochrane životného prostredia, k občianskej zodpovednosti a slobode rozhodovania.               

            Počas workshopu sa žiaci naučili prepojiť literárne a výtvarné schopnosti, pracovať s textom v storyboardoch, kresliť komiksové scény s bublinami a náčrtmi komiksu. Prostredníctvom uplatňovania prvkov kooperatívneho učenia zažili potrebu spolupráce. Pri vlastnej tvorbe komiksov si rozvíjali svoju kreativitu a fantáziu ale aj literárnu gramotnosť. Na záver bolo vyhodnotenie žiackych prác s odovzdávaním komiksov a podpisov od autoriek. Komiksový workshop priniesol žiakom nový pohľad na učenie cez komiksy, ktoré ako netradičná a originálna vizuálna vzdelávacia pomôcka môžu byť inovatívnym nástrojom na účinnejšie zapamätanie si faktov a zlepšenie výsledkov vzdelávania nenútenou hravou formou. Ďakujeme vedúcej knižnice pani Lenke Šagátovej za sprostredkovanie inšpiratívneho stretnutia s autorkami komiksov s pridanou hodnotou odovzdávania dôležitých posolstiev a to v príjemnom prostredí knižnice, kde nie je čas na nudu.

          • 1. miesto v krajskom kole

          • Veľký úspech dosiahla Alicka Gotthardová, žiačka 4.B triedy našej ZŠ s MŠ v Bojniciach. V krajskom kole súťaže Šaliansky Maťko v prednese slovenskej povesti v Trenčíne  obsadila 1. miesto a postupuje do celoslovenského kola v Šali. Gratulujeme a držíme palce.

          • Deň otvorených dverí

          • Malí modrí hrdinovia žijú v malebnej dedinke pri rieke, v domčekoch z hríbov. Sú malí a modrí. Kto to môže byť? No predsa Šmolkovia! Každý Šmolko je iný, a každý ,,šmolkuje“  po svojom. O tom sa mohli presvedčiť naši predškoláci, ktorí dňa 4.4. 2024 navštívili našu školu v rámci Dňa otvorených dverí.

                 Na začiatku ich prekvapili prváci s pani učiteľkami Mgr. I. Bátorovou a Mgr. Z. Lukáčiovou svojím programom. V slávnostnom príhovore ich privítala p. zástupkyňa Mgr. Ľ. Pipíšková. Vysvetlila im, aké úlohy budú musieť splniť, aby získali od Šmolinky sladkú odmenu. U pani učiteľky Mgr. K. Bielikovej skladali šmolkovské puzzle na interaktívnej tabuli. V telocvični pod vedením p. učiteľky Mgr. M. Divékyovej a Mgr. O. Čanigovej prekonávali prekážkovú dráhu. Manuálne zručnosti si vyskúšali pod vedením p. učiteliek Mgr. L. Novotnej a Mgr. K. Štefekovej. Komunikáciu v anglickom jazyku zvládli s pani učiteľkou Mgr. G. Gaherovou. Počítačové zručnosti si overili s pani  učiteľkou Mgr. I. Bátorovou.

            Po splnení všetkých úloh ich čakala Šmolinka s odmenou.

                  Veríme, že sa predškolákom v škole páčilo. Zápis absolvujú pripravení a s úsmevom. Bez strachu a obáv nastúpia v septembri do prvého ročníka.

                                                                                Mgr. Z. Lukáčiová

          • Hodina TV s Jakubom Krakom

          • 5.4.2024 v telocvični ZŠ žiaci 8.ročníka, 9.B skupina mali hodinu TV s už bývalým paralympionikom Jakubom Krakom.

            Jakub im priblížil svet a športovanie zrakovo znevýhodneného športovca, ktorý sa vo svojej kariére zúčastnil 5 ZOH a je držiteľom 10ks olympijských medailí. Tri z nich priniesol žiakom aj ukázať.

            Žiakov sme rozdelili do dvojíc kde jeden mal oči prekryté škraboškou, aby nevidel a druhý z dvojice bol navádzač. Žiaci si vyskúšali, aké ťažké je vykonávať športové aktivity keď mám zrakové znevýhodnenie podobné ako Jakub.

            Žiaci si vyskúšali základné rozbehanie a rozcvičenie. Pripravenú mali aj slalomovú dráhu spojenú so streľbou na cieľ. Dal dôraz na zodpovedný prístup k jednotlivým cvikom. Popri tom ich informoval o dôležitosti dôverovať druhému. Na záver im priblížil momenty zo svojej bohatej športovej kariéry.

            Hodina a prítomnosť vrcholového športovca obohatil kvalitu hodiny.

            Žiakom sa hodina páčila a trochu viac sa dozvedeli o športe, ktorý nie je až tak populárny a ľuďmi  sledovaný.

            Jakubovi Krakovi patrí veľké ďakujem a vysoký obdiv.

            Zodpovedná: Mgr. Helena Heráková

          • Slávik Slovenska 2024 – školské kolo

          • 26. 3. 2024 sa konalo školské kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska 2024. V interpretácii slovenskej ľudovej piesne súťažilo 17 žiakov. Poslaním súťaže je motivovať a prehlbovať vzťah žiakov ku kultúrnemu dedičstvu, ku kultúrnym hodnotám a k interpretácii slovenskej ľudovej piesni. Porota bola v zložení Mgr. Katarína Bieliková a Mgr. Mariana Lipovská. V II. kategórii (4. – 6. roč.) sa na 1. mieste umiestnil Adam Rázga zo 6. C triedy, 2. miesto získal Oliver Pipíška zo 6. A a 3. miesto obsadila Nela Adamcová zo 4. A, v III. kategórii (7. až 9. ročník) 1. miesto získala Ema Králiková z 9. A, 2. miesto Viktória Hromadová z 8. A a 3. miesto Zoja Humajová z 8. A triedy. Miriam Matiašková z 9. A získala pochvalný list za prednes ľudovej piesne. Víťazi získali diplom, vecné ceny a sladké odmeny. Oceneným srdečne gratulujeme. Ema Králiková a Adam Rázga postupujú do okresného kola, ktoré sa bude konať v CVČ Prievidza. Z: Mgr. Mariana Lipovská

          • Otvorená hodina pre predškolákov

          • Dňa 25.3. 2024, žiakov prvej A,  prišli navštíviť predškoláci  z našej MŠ s pani učiteľkami Líviou Pračkovou a Bibiánou Štrbovou. Prváci sa pochválili ako vedia čítať, písať a počítať. Ukázali ako vedia pracovať na hodinách, správne sedieť, hlásiť sa o slovo, držať pero... Predviedli predškolákom ako sa vyvodzuje nové písmenko ,,G“.      

            Predškoláci  hľadali slová, ktoré sa začínali na písmenko ,,G“. Vyskúšali si písanie nového písmenka  kriedou na tabuľu aj fixkou na  tabuľku. Ukázali, že vedia sčitovať a odčitovať  do päť. Krásne zarecitovali a zaspievali prvákom. Deti si vzájomne  vymenili  sladké odmeny.

                  Čaká ich Deň otvorených dverí a zápis do prvého ročníka. Veríme, že sa im v škole páčilo a v septembri  sa s nimi stretneme.

          • Beseda s astrobiologičkou a marsonautkou Michaelou Musilovou

          • Vedenie ZŠ s MŠ v Bojniciach,v spolupráci s p. Čertíkovou,zorganizovalo besedu žiakov 3. až 9. ročníka základnej školy so slovenskou astrobiologičkou a marsonautkou,Dr. Michaelou Musilovou, PhD. Toto vzácne stretnutie našich žiakova mladej, nesmierne úspešnej vedkyne,sa uskutočnilo vo štvrtok, 21.03.2024 o 9:00 hod. v priestoroch KC Bojnice. Dr. Michaela Musilová PhD.,bola zaradená medzi 30 najtalentovanejších mladých Slovákov pod 30 vo Forbes Slovensko.Je spoluautorkou autobiografie Žena z Marsu a podniká náročné expedícievýskumno-vzdelávacieho charakteru, napr. na Kilimandžáre študovala organizmy, ktoré dokážu prežiť v extrémnych podmienkach.Bola veliteľkouuž tridsiatich simulovaných marťanských misií, spolupracuje s vesmírnymi agentúrami, ako je NASA či ESA.Svoju prácu, jej prínos či výskumy, na ktorých sa podieľala,predstavila deťom vo svojej prezentácii veľmi pútavou, nenásilnou a interaktívnou formou.V následnej diskusii odpovedalažiakom na rôzne zaujímavé otázky z publika. A tých bolo „ako kvapiek v mori“.. Riaditeľka školy, ktorá besedu moderovala, musela diskusiu ukončiť so sľubom, že škola zabezpečí opätovné stretnutie s populárnou astrobiologičkou.

          • Čítajme si......

          •      Čítajme si, je názov celoslovenského čitateľského detského maratónu. Tento rok  sa koná už 14. ročník a uskutočňuje sa v Mesiaci knihy.

                 Hlavnými organizátormi sú  Slovenská asociácia knižníc a  Linka detskej istoty. Práve ona prostredníctvom svojej non -stop, bezplatnej a anonymnej celoslovenskej telefonickej linky 116 111 prijíma denne hovory priamo od detí a získava informácie o ich prežívaní a problémoch tak, ako to cítia ony samé.

                 Tento rok vybrali tému šírenia a konania dobra. Inšpiráciou sú knihy mladého ilustrátora a režiséra animovaných filmov Martina Smatanu, rodáka zo Žiliny.  Martin Smatana, počas pandémie, pomocou vyradeného oblečenia stvárnil  dobré správy, ktoré našiel v novinách. Spočiatku vytváral obrázky len z času na čas a výhradne pre úzky okruh priateľov. Keď videl, ako im príbehy dvíhajú náladu, rozhodol sa, že im bude ilustrované príbehy posielať každý týždeň. S dobrými správami sa podelil aj knižne.

                 Tak vyšla v roku 2021 kniha Rok dobrých správ. Na jeho prekvapenie mu priatelia aj čitatelia posielali ďalšie dobré správy. Návštevné knihy na výstavách  jeho textilných ilustrácií zapĺňali pozitívne príbehy od neznámych ľudí. V niektorých školských triedach vznikali nástenky plné dobrých skutkov. Triedy ročníkov 5-9 čítali z tejto zaujímavej knihy.

                 Prváci síce ešte nepoznajú všetky písmenká, ale pani učiteľky im vybrali ukážky tak, aby ich vedeli prečítať. Podobne aj  druháci , tretiaci a štvrtáci sa cvičili v čítaní ale aj  v hľadaní dobra. Veď dobro a láska nám pomáhajú k optimistickému pohľadu na život a na svet.

          • Týždeň proti rasizmu 18.3.- 22.3.2024

          • Žiaci našej školy podporili túto myšlienku. Stačilo sa  každý deň obliecť do inej farby. Vybraté farby symbolizovali olympijské kruhy a zároveň kontinenty.

            V pondelok sa všetci obliekli do čiernej, čo je farba Afriky. V utorok sa všetci obliekli do červenej, čo je farba Ameriky. V stredu sa škola rozžiarila, lebo všetci prišli v žltej farbe, čo symbolizuje Áziu. Vo štvrtok bol medzinárodný deň boja proti rasovej diskriminácii a zároveň medzinárodný deň lesov, tak sa všetci obliekli do zelenej, čo je symbol Austrálie.  Na záver, v piatok bol svetový deň vody, sa všetci obliekli do modrej farby, čo je symbol Európy. Nezabudli sme žiakom pripomenúť, že nemáme robiť medzi sebou rozdiely. Všetkým sa táto myšlienka a aktivita veľmi páčila.

          • Korčuliarsky výcvik

          • Tento rok nám pani Zima nedopriala  zimné radovánky. Neužili sme si sneh a ľad. Poriadnu lyžovačku, sánkovačku ani  guľovačku.....Preto naša základná škola privítala ponuku primátora mesta, pána MVDr. Ladislava Smatanu, ktorý po vzájomnej dohode s Ing. M. Drugdom, riaditeľom hokejového klubu, pre nás pripravili korčuliarsky výcvik.

            V dňoch od 15.3. do 21.3. 2024 sa 40 našich prvákov s p. učiteľkami Mgr. I. Bátorovou a Mgr. Z. Lukáčiovou, zúčastnili korčuliarskeho kurzu na zimnom štadióne v Prievidzi. Projekt organizovalo MŠHK – mládež Prievidza. Poskytli deťom  materiálne vybavenie  vo forme prílb, korčúľ a dresov, zabezpečili dopravu autobusom. Deťom sa venovali profesionálni tréneri klubu,  s licenciami od SZLH. Boli veľmi milí, príjemní, vtipní s naozaj profesionálnym prístupom k deťom. Deti získali základný korčuliarsky skill formou hier. Na ľade sa hrali na autíčka, lodičky, ježibabu. Hrali prehadzovanú, čistili rybník .....Výbornými pohybovými aktivitami  na ľade získali alebo si zdokonalili  korčuliarske schopnosti.

            Deti boli nadšené. Aj takouto formou si užili zimu a ľad. Ďakujeme Ing. M. Drugdovi za výbornú organizáciu a skvelé zážitky.

          • Tvorivá dielňa

          • V znamení blížiacich sa veľkonočných sviatkov sa dňa 21.3. 2024 trieda 4.B zúčastnila tvorivej dielne, ktorú si pre školákov pripravilo Hornonitrianske múzeum v Prievidzi. Pod vedením ľudových umelkýň Ľ. Bátorovej  a J. Slošiarovej sa deti oboznámili s rôznymi technikami zdobenia kraslíc. Najväčšiu radosť však mali z vlastnoručne vyzdobených vajíčok, ktoré si odniesli domov.

          • Regionálne zvyklosti veľkonočného obdobia v MsK Bojnice

          • Od 13. 3. do 15. 3. 2024 sa kolektívy 5. B, 5. C a 5. A triedy zúčastnili počas vyučovacích hodín hudobnej výchovy pod pedagogickým dohľadom Mgr. Mariany Lipovskej zážitkového čítania v MsK Bojnice so zameraním na Tradície, zvyky a piesne Veľkej noci. Prostredníctvom hrových aktivít zážitkového čítania, tvorivej vizualizácie i zábavného rozprávania pani knihovníčky Kataríny Gabrišovej sa žiaci inovatívnou a nenásilnou formou dozvedeli podrobné informácie o sviatkoch jari, zvyklostiach, očistných praktikách od Popolcovej stredy až po Veľkonočný pondelok, ktoré sú dostupné v rámci literárneho knižničného fondu MsK Bojnice. Boli oboznámení s jarnými chorovodmi a veľkonočnými piesňami našich predkovPútavý charakter podujatia bol dôkazom prejaveného záujmu zo strany žiakov v aktívnom plnení zadaných úloh. Edukačnou osou celej akcie bolo posilniť u našej školopovinnej mládeže záujem o kultúrne dedičstvo našich predkov, získať informácie o regionálnych zvykoslovných prejavoch veľkonočného obdobia zo života ľudu minulosti i súčasnosti, inšpirovať sa ľudovou tvorivosťou, posilniť vzťah k folklóru, zvýšiť kultúrno-umelecké vzdelanie, udržiavať ľudové tradície a zvyky nášho regiónu v ich ďalšom živote

          • 4.kolo v celoslovenskej súťaži ZŠ v hádzanej

          • Dátum: 14.3.2024

            Miesto: ŠH Prievidza

            Zúčastnili sme sa štvrtého turnaja zo štyroch, ktoré sa bude konalo u každého prihláseného družstva. Vždy sa hralo systémom  každý s každým. Dvaja zo  skupiny postupujú do ďalšieho kola.

            Žiakom sa podarilo vyhrať dva zápasy a jeden prehrať. Svojimi výsledkami sa prebojovali do semifinále MS.

            Výsledky:

            ZŠ Považská Bystrica A - ZŠ Topoľčany   19:10 

            ZŠ Topoľčany   -  ZŠ Bojnice                     21:24

            ZŠ Považská Bystrica A - ZŠ Považská Bystrica B  20:9

            ZŠ Bojnice   -    ZŠ Považská Bystrica A    13:17

             ZŠ Považská Bystrica B   -  ZŠ Bojnice      9:18

             ZŠ Topoľčany   -  ZŠ Považská Bystrica B   17:15

             

            Našu školu reprezentovali: A.Škopec, M.Hoza, T.Kotrík, O.Očenáš, M.Madaj, B.Pažický, T.Kollár, D.Bátora, N.Barczi, V.Kotrík, L.Krkoška, A.Borko

            Zodpovedná: Mgr.Helena Heráková

          • Mc. Donald 's Cup

          • Dňa 15.3.2024 sa konal v Nedozeroch-Brezanoch Mc. Donald ´s Cup vo futbale pre 1.stupeň ZŠ.
            Suťaže sa zúčastnilo 6 základných škôl z obvodu Bojnice a to Lazany, Kanianka, Nitrianske Pravno, Valaská Belá, Nedožery-Brezany a samozrejme Bojnice. Súťaž prebiehala na 2 ihriskách súčasne a hralo sa systémom každý s každým, kedy sa v závere spočítali body. Družstvo s najvyšším počtom bodov vyhralo. Podmienkou účasti družstva v hre bol zmiešaný tím, kedy počas hry bolo potrebné aby sa na ihrisku nachádzalo aspoň 1 dievča.
            Zo ZŠ Bojnice sa zúčastnili žiaci a žiačky z 3. a 4. ročníka ZŠ s MŠ Bojnice. Z 5-tich vzájomných zápasov sme 3x vyhrali, 1x remízovali a 1x prehrali. Vzhľadom na rovnaký počet bodov zo zápasov so ZŠ Kanianka, rozhodoval o víťazovi vzájomný zápas medzi ZŠ Bojnice a ZŠ Kanianka. Keďže jediný zápas ktorý sme prehrali bol so ZŠ Kanianka, celkovým víťazom a postupujúcim družstvom do okresného kola bola ZŠ Kanianka. ZŠ Bojnice skončili na peknom 2.mieste. Na 3.mieste skončila ZŠ Lazany.
            Zúčastnení hráči a hráčky :
            Petra Herman 3.A
            Timotej Kotrík 3.A
            Mateo Marco Marget 3.A
            Dominik Krištofec 3.B
            Alex Uhliar 3.B
            Ema Cipovova 4.B
            Timotej Majtan 4.B
            Erik Chlpek 4.B
            Eliaš Kohút 4.B